2014. szeptember 22., hétfő

A buzgómócsing

Camara-Berecki figyelemreméltóan lendületes baloldali aktivista, aki a bágyadt kerületi szocialisták körében amolyan józsefvárosi Che Guevaraként tör babérokra. Igazán kár, hogy az ellenzéki összefogást Komássy Ákos, és nem Fidel Castro vezeti, ő biztosan jobban díjazná a mozgalmi törekvéseket. Camara-Bereczki a szocik helyi blogjára is aktívan ír CBFM néven – ötletszinten talán már felmerült benne, hogy ezzel kalózrádiót is működtethetne a kerületben.

Bejegyzései alapján elmondható, hogy CBFM a Romlás Krónikása, aki a Nyolcker folyamatosan épülő-szépülő negyedeinek rehabilitált környezetében is képes kiszagolni a bujkáló enyészetet.  Zsenge kora miatt nyilván kimaradt neki, hogy a helyenként még tetten érhető pusztulat, amely után oly lázasan kutat, hogy az önkormányzat és a választók arcába dörgölhesse, valójában a korábbi városvezetés hagyatéka, felszámolása pedig a jelenlegi munkájának egyik fő csapásiránya.

Camara-Bereczki ügybuzgalma nem ismer határokat, amire írásai is rávilágítanak. Bár aligha életszerű, neki mégis elhisszük, hogy az éjjel kellős közepén, egy szórakozóhelyen belebotolva a kormánypárt egyik ifjú prominensébe, azonnal számon kéri rajta a főváros átalakítását, majd meglepődik, amikor elhajtják a búsba. CBFM műveltségéről sokat elárul, hogy az esetről szóló tudósításában „főfasznak” nevezi áldozatát, de hát hiába, a stílus maga az ember.


Barátai, ismerősei és példaképei között több hírhedt név is felbukkan: például az ingatlanpanamás ügyleteiről elhíresült Hunvald György, vagy a vesztegetési ügye miatt mentelmi jogától frissen megfosztott, feltehetően hamarosan a börtönszocialisták népes táborát gyarapító Hiszékeny Dezső. Mellette az El A Kezekkel Hiszékeny Dezsőtől nevű Facebook-csoport tagjaként is kiáll, ha a bukott angyalföldi alpolgármester szabadlábra kerül, talán hűséges Camaráját is ellátja néhány jó tanáccsal a politikai túlélésről…