2014. szeptember 24., szerda

Exportgyanús szociológus

Teljesen világos, hogy a balos választási összefogásból kimaradt Együtt-PM józsefvárosi polgármesterjelöltjének nincsen komolyabb kapcsolata választási körzetével. Erőss Gábor a Párbeszéd Magyarországért egyik vezetőjeként, oktatásügyi szakértőjeként továbbra is a nagypolitika felé kacsintgat, blogjának témái, megnyilatkozásai alapján pedig kiviláglik, hogy új küldetése ellenére sem érintik meg az alantasabb önkormányzati problémák. Erőss doktor valójában egy olyan csodabogár benyomását kelti, akinek diáktársai rendszeresen leverték a szemüvegét meg elvették az uzsonnáját, ezért bánatában túlképezte magát.

A bölcsek köve azután pottyanhatott ki Erőss doktor zsebéből, hogy pártjával egy szégyenteljes baloldali összefogás arcaként pusztító vereséget szenvedett az országgyűlési választásokon. Erőss doktor viszont sem azelőtt, sem azóta nem hasonult meg attól, hogy az LMP-ből kiválva társaival Bajnaihoz csatlakozott, majd lepacsizott Gyurcsánnyal, vagyis éppen abban a táborban bontott zászlót, amellyel szemben az LMP felsorakozott.

Ha kétes eszmék terjesztéséről van szó, Erőss Gábor a szócsövek között sem válogat. Lazán adott interjút annak a hírhedt netes újságírónak, a sültbolond Molnár F. Árpádnak is, aki korábban tömeggyilkosnak, patkánynak és elmebetegnek nevezte Orbán Viktort és Pintér Sándort, sőt, szervkereskedelemmel is megvádolta a két politikust.

Választási harcában Erősst pártjának olyan kirakatemberei támogatják barátságukkal, mint például Juhász Péter. A Belváros buzogányáról nem árt tudni, hogy hétmilliós adótartozással vitte csődbe és fantomizálta cégeit, adótartozásait nem fizette ki, a bíróság kétszer ítélte el droggal visszaélés miatt. Erőss Gábort támogatja barátja és főnöke, a Zuglóban jelenleg antiszemita rapperrel kampányoló Karácsony Gergely, de jó ismerőse Demszky Gábornak is. A szociológus végzettségű magyar várospolitikusok egyébként igen kelendőek mostanában: ha a hírek szerint Sztálingrád Budapest volt főpolgármestere Vitalij Klicsko tanácsadója lehet Kijevben, Erőss doktort is jó eséllyel levadászhatja még például a donyecki városvezetés.

A tudományok doktora nem véletlenül beszél annyit nemzeti elhülyítés rendszeréről, hiszen ő maga kerületi szinten próbálkozik hasonlóval. Akkor is félrebeszélt (vagy ennyire nincsen képben), amikor azt állította, hogy a kerületek közül Józsefvárosban a legmagasabb a munkanélküliség, miközben csak a múlt évet nézve itt negyedével csökkent az álláskeresők száma. Persze, miután Erőss Gábor nem sok esélyt adott a helyieknek arra, hogy megismerjék, előfordulhat az is, hogy igaza van: az elhülyítés rendszere mégiscsak létezik, ő pedig annak első és mindeddig egyetlen áldozata az országban.