2014. szeptember 22., hétfő

A susogós ügyeskedő


Mielőtt elnyelte volna az MSZP józsefvárosi szervezete, Szili Balázs korántsem volt jó véleménnyel a politikusokról, de hogy imponáljon későbbi feleségének, mégis politikusnak állt.

Szili egyetlen pillanatra sem lógott ki a kerületi MSZP-ből, mert párttársaihoz hasonlóan az ő nevéhez, közéleti tevékenységéhez is botrányok sora köthető. Szili Balázs ugyanis 2004-ben került ahhoz a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zártkörűen Működő Részvénytársasághoz, amely 2010 előtt gyanús ingatlanügyletek, gazdálkodási rendellenességek és nyomozások garmadájával került rendszeresen a sajtóorgánumok címlapjaira.

Éppen a szocialista politikus volt az ügyintézője azoknak a Futó utcai lakásoknak, amelyeket a Rév8 állítólag dupla áron vett meg. A cég 2009-es átvilágítása azt mutatta ki, hogy akár három milliárd forintos kár is érhette az önkormányzatot 2005-2008 között, mert a beruházónak a valós forgalmi ár alatt adták el az ingatlanokat. Szili Balázs 2010-ig dolgozott a Rév8-nál, tehát a károkozás, a mutyigyanús ügyletek éveiben a cég munkatársa volt. A szocialista politikus maga ismerte el korábban, hogy felesége 1995-ben vásárolt meg az önkormányzattól egy bérlakást, majd tíz év múlva Józsefváros vezetése vásárolta vissza tőlük az ingatlant a Corvin Sétány Program miatt.

Úgy hírlik, a Szili család is fantasztikus üzletet kötött az önkormányzattal. Szili Balázs képviselői munkája arról is „híressé” vált, hogy tavaly februárban egy képviselő-testületi ülésen ő maga vetette fel: az önkormányzat ne hirdetéseket vásároljon, hanem jutalmat biztosítson a dolgozóknak. Szili szívesebben részesedett volna a prémiumkeretből, mint hogy a hirdetéseket olvasgassa a Helyi Témában és a Heti Válaszban. Érdekes, hogy 2011-ig a Bianco-Trans Fuvarozási és Szállítmányozási Kft-ben is jelentős befolyással bírt, a társaság irányításába is beleszólhatott. A kérdés az, hogy Szili Balázsnak milyen szerepe volt abban, hogy a cég megszűnt, és végelszámolás alatt áll.